Resa med barnvagn

Ska du ut och resa med ditt barn och ta med dig barnvagn på flygplanet. Många barnvagnar passar som handbagage på flygplanet och håller sig inom flygbolagens mått för att kunna läggas på kabinhyllan.

Barnvagn på flyget

Man kan inte alltid räkna med att man får ta med sig sin barnvagn ombord på flygplanet. Det kan hända att man måste checka in den och låta den gå som vanligt bagage på flygresan. De flesta flygbolag är dock vänligt inställda till att ta en hopfälld barnvagn som handbagage såvida den passar flygbolagens mått. Men det är viktigt att kolla upp vilka regler som gäller just för flygbolaget du ska resa med.

Det finns idag standardmått på handbagaget som är bestämt av IATA, som är en frivillig överenskommelse mellan flygbolagen. Enligt den får ett handbagage vara högst 56 cm x 45 cm x 25 cm. Många flygbolag håller sig till denna standard, men det finns de som har egna bestämmelser båda vad gäller mått och vikt på handbagaget. Exempelvis finns dessa mått hos flygbolagen

Här kan du se regler för mått och vikt hos över 125 flygbolag i världen.

Barnvagnar och mått 2024

Följande vagnar är populära att använda på resande fot 2024. Hopfällda finns det stora möjligheter att ta med dem ombord på flyget.

Klicka på vagnarna för att se prisuppgifter i olika butiker.

Cybex Eezy S
Cybex Eezy S
Mått hopfälld
56 x 45 x 26 cm
Vikt
5,9 kg
Denna vagn har i modellen Twist en vändbar sittdel genom att den är roterbar. Den har också flera rygglägen, inklusive ett plant liggläge. Vagnen fälls enkelt ihop med en hand och har ett bärhandtag. Alla fyra hjul har fjädring för en bekväm åktur oavsett underlag. Maxvikt är 17 kg.
Babyzen YOYO+
Babyzen Yoyo+
Mått hopfälld
52 x 44 x 18 cm
Vikt
6,2 kg
Yoyo:n är kanske den barnvagn som är mest känd som resevagn. Kanske då den officiellt är accepterad som handbagage hos flygbolagen Air France, Cathay Pacific och Dragon Air. Vagnen ryms i de flesta utrymmen och på kabinhyllan i flyget. Den har ett enhandsgrepp vid hop- och uppfällning och är lättmanövrerad. Ett axelband gör den smidig att bära när den är hopfälld. En nackdel är att den inte går att fälla helt. Maxvikt är 18 kg.
Silver Cross Jet
Silver Cross Jet
Mått hopfälld
55 x 30 x 18 cm
Vikt
5,9 kg
Silver Cross är en bra utmanare bland resevagnar. Den har ett dynamiskt fjädringssystem som säkerställer en smidig och mjuk resa. Hopfälld kan vagnen stå upp och ryggstödet kan ställas in i flera olika positioner inklusive ett horisontellt läge - vilket är bra för nyfödda. Denna vagn passar handbagagemåtten för de flesta flygbolagen, vilket innebär att barnvagnen kan fällas ihop och förvaras i bagageutrymmet ovanför sittplatserna. Maxvikt för denna vagn är 15 kg.